يكي از وظايف بسيار مهم بيمار در كنترل بيماري ديابت، كنترل قند خون توسط خود بيمار با استفاده از دستگاه گلوكومتر ميباشد. اين روش به افراد ديابتي خصوصاً بيماراني كه انسولين تزريق ميكنند و يا بيماراني كه قند خون كنترلشدهاي ندارند، كمك ميكند كه نظارت دقيقتري بر وضعيت خويش اعمال كنند و مسئوليت بيشتري براي اداره امور خود بر عهده گيرند. كنترل قند خون، مزاياي فراواني دارد. براي مثال كنترل قند خون قبل و 2 ساعت بعد از صرف غذا به بيمار كمك ميكند تا ميزان تأثير مصرف غذا بر قند خون را دريابد، پي بردن به اين مسئله، بيمار را در انتخاب وعده غذايي مناسب ياري ميدهد. همچنين ميتوان با كنترل منظم قند خون در زمان فعاليت يا در زمان بيماري، ميزان انسولين دريافتي را تنظيم كرد و بالاخره اينكه كنترل منظم قند خون، حس اعتماد بهنفس را در بيمار افزايش ميدهد كه توانسته از خود بهخوبي مراقبت كند.
مراحل كنترل قند خون كدامند؟
براي اندازه گيري قند خون با يك دستگاه گلوكومتر
- ابتدا دستها را شسته و خشك نماييد.
- دستگاه گلوكومتر خود را حاضر كنيد. هر دستگاهي تفاوتهاي جزئي خاص خود را دارد. دستورالعمل و نحوه كار كردن با آن را با دقت مطالعه نماييد. در ابتدا بهتر است تحت نظر يك پرستار آموزشدهنده ديابت اين كار را انجام دهيد.
- محل مورد نظر براي خون گرفتن را مشخص كنيد. براي اين كار هميشه از يك نقطه ثابت استفاده نكنيد بهتر است هربار يك انگشت را انتخاب نماييد.
- سوزن و قلم را آماده نماييد. درست مثل دستگاههاي گلوكومتر، قلمها نيز تفاوتهايي با هم دارند. دستورالعمل كار با قلم را خوانده و با دقت آن را اجرا كنيد.
- قلم را روي سطح كناري انگشت قرار داده و سپس ماشه آن را فشار دهيد.
- با كمي فشار دادن سر انگشت، قطره خون خارج ميشود. اگر خون خارج نميشود، دست خود را به سمت پايين گرفته و بهآرامي انگشت را فشار دهيد.
- قطره خون را روي نوار اندازهگيري قند قرار دهيد و آن را در دستگاه گذاشته و منتظر بمانيد تا نتيجه روي صفحه دستگاه ظاهر شود.
- نتايج را در يك دفترچه ثبت نماييد.
منبع
مركز تحقيقات غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشكي تهران